Wondzorgconsulentes

Dure geneesmiddelen

Datum: 22 maart 2016

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van uroloog Aswin Meier.

 

Gelukkig leven wij in een tijd dat de medische wereld steeds meer kan bereiken. Voor bepaalde vormen van kanker, waar vroeger geen behandeling voor bestond, zijn nu nieuwe mogelijkheden voorhanden. De laatste weken is er echter veel te doen over de kosten van dure geneesmiddelen.

 

Dure geneesmiddelen drukken zwaar op het budget van een ziekenhuis. Het wordt tijd om het een en ander in perspectief te plaatsen. De kosten van dure geneesmiddelen bedragen al 15% van het totale budget en worden slechts voor een klein deel gecompenseerd door de zorgverzekeraars. De groei aan dure geneesmiddelen gaat ten koste van andere vormen van zorgverlening. Dure medicijnen betekent minder handen aan het bed.  Want wij leven in een tijd van budgettering van kostenbeheersing; er komt geen geld meer bij. Het totale budget blijft gelijk. 

 

Landelijk inkopen

Een lichtpuntje is, dat er aan de inkoopkant nog veel valt te verbeteren. Om ons heen zijn er landen zoals bij voorbeeld Noorwegen waar dezelfde medicijnen, door overheidsbeleid, slechts de helft kosten. Helaas ontbreekt het onze minister van Volksgezondheid aan leiderschap op dit punt. Liever dan ons aan te sporen om vaatdoekjes niet te lang op het aanrecht te laten liggen, of gehoor te geven aan de tabakslobby, zou zij aan prijsregulering kunnen doen. Zij zou, net zoals in sommige andere landen gebeurt, dure geneesmiddelen landelijk kunnen inkopen. Of een maximale prijs kunnen bepalen waarvoor dergelijke geneesmiddelen in Nederland op de markt gebracht mogen worden. Prijsregulatie mag dan geen liberaal of VVD standpunt zijn, maar het is wel effectief gebleken. Liever laat zij het inkoopbeleid over aan de afzonderlijke ziekenhuizen, die op last van de NMA geen kartel mogen vormen, en mede daardoor geen vuist kunnen maken.

 

Transparantie ver te zoeken

Soms denk ik: wat leven wij in een cynische wereld: zorgverzekeraars potten een slordige acht miljard van ons premiegeld op. Reserves aanleggen heet dat, want winst maken mag dat niet genoemd worden. Hoeveel zorg zou daar niet van bekostigd kunnen worden? 
Aan de andere kant van de tafel is het niet veel beter. Farmaceutische bedrijven geven geen inzicht in de werkelijke kosten van research en ontwikkeling van een geneesmiddel. Transparantie over de kosten van het ontwikkelen van de nieuwe geneesmiddelen is ver te zoeken. Nog steeds geven farmaceutische bedrijven meer geld uit aan marketing dan aan research voor nieuwe geneesmiddelen. Beursgenoteerde farmaceuten zijn zeer winstgevend en behalen hoge rendementen op geïnvesteerd vermogen (return on investment), veel hoger dan bijvoorbeeld nutsbedrijven.

 

Onevenredige last chronisch zieken en ouderen

Op dit moment is de gezondheidszorg al te duur. Het eigen risico stijgt volgend jaar al tot 385 euro en komt onevenredig ten laste van de chronisch zieken en ouderen. Het verbaast mij dat daar nauwelijks tegen geprotesteerd wordt door de diverse patiëntenorganisaties.  En de minister van Volksgezondheid dan? Die brandt haar vingers liever niet aan dit dossier. Zal zij overgaan tot prijsregulatie?  Wij dagen haar uit!

 

Dilemma’s

Ter afsluiting leg ik u graag de volgende overwegingen voor: stel, u heeft de keuze uit een chemokuur waardoor u een paar maanden langer leeft, of een mooie cruise door de Caraïben. Waar zou u voor kiezen? Geen gemakkelijke keuze. Een ander dilemma: stel dat uw familie voor 10% zou moeten meebetalen aan een chemokuur die en slordige ton zou moeten gaan kosten: zou u daar dan een hypotheek voor opnemen? Een lastige keuze. Denkt u daar maar eens over na. Gelukkig hoeft u die keuze nog niet te maken zolang het allemaal ‘gratis’ is…

 

Aswin Meier is uroloog in VieCuri Medisch Centrum. Zijn aandachtsgebieden zijn laparoscopie (kijkoperaties), urogynaecologie en oncologie.

 

Meer lezen over het onderwerp 'dure geneesmiddelen'? Internist-oncologen Yes van Wouw en Philo Werner schreven in november 2015 ook over dit onderwerp. Lees hun blog.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

pillen
Scroll voor meer informatie