Patiënt met mondkapje krijgt ondersteuning met lopen van een fysiotherapeut

DNA om beste kankerbehandeling te vinden

Datum: 3 februari 2016

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit blog is geschreven door Yes van de Wouw, internist-oncoloog bij VieCuri.

 

Maandag 1 februari is er een belangrijke stap gezet in het kankeronderzoek. Vanaf deze week kunnen namelijk gegevens (DNA) van kankerpatiënten uit heel Nederland in één database worden opgeslagen. In dit blog licht ik het onderzoek en de rol van VieCuri toe.

 

Verschillende resultaten

Er worden steeds meer geneesmiddelen gevonden tegen kanker, maar die werken slechts voor een deel van de patiënten. Tot nu toe bestaan er geen of weinig methodes om van te voren te bepalen welke patiënt wel en welke patiënt niet gaat reageren op een bepaald middel.

 

Groot kankeronderzoek

In Nederland start nu een groot onderzoek, waarbij het weefsel van duizenden kankerpatiënten onderzocht gaat worden. Patiënten met uitgezaaide kanker krijgen de vraag om voor de behandeling start tumorweefsel af te staan (een biopt) voor onderzoek. Van al deze biopten wordt het DNA bepaald, net als uit het bloed. De gegevens worden opgeslagen in één gezamenlijke database samen met de gegevens van de tumor, de behandeling en de werking.

 

Eindresultaat

Het onderzoek wordt uiteindelijk uitgevoerd met 7000 verschillende patiënten en kankers. Het doel is om uiteindelijk op basis van het DNA van een tumor te kunnen voorspellen welke therapie voor deze specifieke kanker gaat werken. Dit zal enorme winst gaan geven voor patiënten, omdat je dan alleen nog maar therapie krijgt die ook echt werkt!

 

Patiënten van VieCuri

Helaas zal het nog wel een heel aantal jaren duren voordat dit resultaat er is. Toch kunnen patiënten die nu meedoen met het onderzoek er soms al voordeel van hebben. Patiënten kunnen namelijk bij bekende typen kanker in aanmerking komen voor studies of medicijnen. Eind van deze maand zal deze studie ook in VieCuri van start gaan en krijgen patiënten met uitgezaaide kanker de vraag om hieraan mee te doen.

 

Yes van de Wouw is sinds 2006 internist-oncoloog in VieCuri Medisch Centrum. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast is zij voorzitter van de Oncologie Beleidscommissie in VieCuri.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

reageerbuisje
Y. van de Wouw
dr. A.J. (Yes) van de Wouw internist-oncoloog
Scroll voor meer informatie