Wondzorgconsulentes

De tijd is rijp, eHealth in VieCuri

Datum: 26 april 2016

Sinds kort is er in VieCuri een eHealth-team actief. eHealth is het toepassen van informatie- en communicatietechnologie in de gezondheidszorg. Dit team stimuleert de inzet van slimme, innovatieve concepten die de zorg ondersteunen of verbeteren. Deze professionals bloggen vanaf nu regelmatig over innovatieve onderwerpen. Dit is een blog van cardioloog Wilfred Heesen.

 

Is eHealth hét wondermiddel waarmee we alle problemen in de gezondheidszorg oplossen? Dat is natuurlijk niet zo. Maar informatica en elektronische hulpmiddelen kunnen wel heel handig en nuttig zijn voor het verbeteren van de patiëntenzorg. Het is misschien niet altijd even duidelijk waar eHealth voor staat. Als we het breed definiëren, namelijk ‘het toepassen van informatie- en communicatietechnologie om de gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren’, dan is gelijk duidelijk dat het meer is dan alleen maar appjes en gadgets.

 

Maatschappij

eHealth staat ook niet op zich, het is een uitvloeisel van de snelle technologische ontwikkelingen in onze maatschappij. Die veranderingen gaan waarschijnlijk sneller dan we ons realiseren. Wist u dat telebankieren pas in 1999 op grotere schaal gestart is? Toen werd gezegd dat bankkantoren nooit zouden verdwijnen hierdoor, dat het maar een kleine groep zou zijn die er gebruik van zou kunnen maken en ouderen zeker niet! Dat is toch iets anders gegaan.

 

Reisbureau versus AirBnB

De eerste iPhone is pas in januari 2007 op de markt gebracht. Acht jaar later, in 2015, waren er al meer dan 100.000 medische apps, waarvan ook al de eerste met een officiële FDA (Amerikaanse Keuringsdienst van Waren) goedkeuring. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van veranderingen: reisbureaus versus Zoover en AirBnB, taxi’s versus Uber, en ga zo maar door. En dat kan nog veel sneller gaan: megafirma’s als Apple, Google, Amazon en IBM hebben allemaal al plannen om ook de gezondheidszorg in te gaan!

 

Steeds meer patiënten

We kunnen het ook omdraaien: de gezondheidszorg verandert dusdanig snel dat we eHealth-achtige oplossingen hard nodig zullen hebben om dit te kunnen beheersen. Patiënten worden steeds ouder, waarbij de problemen steeds complexer worden. De zorgvraag blijft maar groeien. De voorspelling van de Nederlandse Hartstichting: 65% meer hartvaatpatiënten in 2040! Terwijl de overheid wil dat de budgetten gelijk blijven of zelfs minder worden. Daar kunnen we wat van vinden, maar we hebben niet eens 50% meer doktoren en verpleegkundigen om op dezelfde manier door te kunnen gaan!

 

Verschuiving van zorg

Patiënten willen ook steeds beter geïnformeerd worden en zelf mee kunnen denken en doen aan hun gezondheid. Sommige goeroes durven te voorspellen dat ziekenhuizen wel tot 70% kleiner kunnen in de toekomst. En dat huisartsen deels overbodig worden, omdat we allemaal zelf onze eigen zorg kunnen aansturen. Daar wil ik dit nog wel nuanceren. Ik denk dat dit niet op zo’n schaal gaat gebeuren, maar dat het meer een (belangrijke!) verandering of verschuiving gaat geven van de zorgvraag dan echt een vermindering.

 

Want preventie is helaas niet altijd voorkomen van ziek worden. We worden gelukkig steeds gezonder ouder, maar uiteindelijk blijft het risico van ziek worden aanwezig. De directe overleving van bijvoorbeeld een hartinfarct of kanker is wel sterk verbeterd, maar de ziekte kan chronisch worden, of andere ouderdomsziekten kunnen optreden als botontkalking of dementie.

 

Zelfstandige ouderen

Toch kan ook voor ouderen eHealth heel nuttig zijn. Naast al bestaande video- en alarmsystemen zijn er nu ook al draagbare systemen (‘wearables’) die kunnen alarmeren als iemand valt of langdurig stilligt, waardoor verzorgenden maar ook buren of familieleden kunnen gaan kijken of er wat aan de hand is of niet. Dat kan een belangrijk verschil zijn in het besluit of oudere mensen nog zelfstandig kunnen blijven wonen. En mensen langer thuis laten wonen kan weer een forse besparing geven op kosten.

 

Slimme pleisters

Maar toepassingen van eHealth zijn er voor alle leeftijden. Apps en wearables kunnen helpen fitter te blijven, videoconsulting en digitale poli’s kunnen zorgen dat we minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen. Toepassingen als monitoring op afstand (telezorg) of nieuwe devices (slimme pleisters) kunnen wel degelijk ook ziekenhuisopnames voorkomen. En het nu net gerealiseerde project van webcams op de neonatologieafdeling, zodat ouders vanuit thuis continu hun kindje kunnen zien, is ook een vorm van eHealth.

 

Nu in ons ziekenhuis

Kortom, eHealth is geen wondermiddel, maar wel een belangrijk en snel ontwikkelend hulpmiddel wat ons kan helpen de zorg zowel beter als beheersbaarder te maken. Het is er ook al. We hoeven het wiel niet meer uit te vinden. Maar wij moeten nu samen goede toepassingen bedenken in ons ziekenhuis.

 

eHealth-team

Hoe gaan we daar in ons VieCuri mee om? Wij hebben een eHealth-team opgericht, met mensen maar ook budget, die goede ideeën kunnen helpen uitvoeren. Dat kan een eigen bedachte oplossing voor een probleem zijn, maar vaak zal het elders al bedacht en ontwikkeld zijn, dus gaat het om een slimme toepassing daarvan bij ons.

  

Wilfred Heesen, cardioloog en programmamanager eHealth.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

graphic met ipad
W. Heesen
dr. W.F. (Wilfred) Heesen cardioloog
Scroll voor meer informatie