Wondzorgconsulentes

Borstreconstructie met eigen vet in basispakket

Datum: 28 december 2016

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van John Sawor, plastisch chirurg.

 

Afgelopen week is bekend geworden dat de reconstructie van defecten van de borst met eigen vet vergoed gaat worden (1). Patiënten die vanwege borstkanker een (borstsparende) operatie hebben ondergaan kunnen deuken of andere afwijkingen in de borst overhouden. Dit kan zeer veel impact hebben op de kwaliteit van leven van de vrouw.

 

Tot voor kort werd een reconstructie van gedeeltelijke defecten met eigen vetweefsel (lipofilling/ AFT of autologe vettransplantatie) niet vergoed door de zorgverzekeraar. Hier is vorige week verandering in gekomen. Lipofilling zal onder strikte voorwaarden vergoed worden. Dit is goed nieuws! Hierdoor zullen veel vrouwen met defecten na borstkanker mogelijk geholpen kunnen worden.

 

Hoe werkt lipofilling?

Bij lipofilling wordt er vet weggezogen van andere delen van het lichaam, bijvoorbeeld van de heupen, buik of flanken dat weer ingebracht wordt in een defect ter plaatse van de borst.

 

Borstvergroting met eigen vet

Daarnaast is er ook een groeiende groep vrouwen die een wens hebben voor een borstvergroting. Door de vele berichten in de media zijn er meer vrouwen die bang zijn voor siliconen borstimplantaten. Wij zien meer en meer vrouwen die vragen naar mogelijkheden voor borstvergroting met eigen vet. Ook hierin kan de plastisch chirurg uitkomst bieden.

 

Vragen?

Heeft u vragen over borstreconstructie of borstvergroting met eigen vet?
Neem contact op met afdeling plastische chirurgie of via www.viecurimooi.nl.

 

Bron

  1. Zorginstituut Nederland (2016), geraadpleegd op 23 december 2016: https://www.zorginstituutnederland.nl/actueel/nieuws/2016/autologe-vettransplantatie-aft-lipofilling-bij-defecten-van-de-borst-in-basispakket.html.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden








Computerscherm met een röntgenfoto van een borst
J. Sawor
drs. J.H. (John) Sawor plastisch chirurg
Scroll voor meer informatie