Wondzorgconsulentes

Borstreconstructie met eigen vet in basispakket

Datum: 28 december 2016

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van John Sawor, plastisch chirurg.

 

Afgelopen week is bekend geworden dat de reconstructie van defecten van de borst met eigen vet vergoed gaat worden (1). Patiënten die vanwege borstkanker een (borstsparende) operatie hebben ondergaan kunnen deuken of andere afwijkingen in de borst overhouden. Dit kan zeer veel impact hebben op de kwaliteit van leven van de vrouw.

 

Tot voor kort werd een reconstructie van gedeeltelijke defecten met eigen vetweefsel (lipofilling/ AFT of autologe vettransplantatie) niet vergoed door de zorgverzekeraar. Hier is vorige week verandering in gekomen. Lipofilling zal onder strikte voorwaarden vergoed worden. Dit is goed nieuws! Hierdoor zullen veel vrouwen met defecten na borstkanker mogelijk geholpen kunnen worden.

 

Hoe werkt lipofilling?

Bij lipofilling wordt er vet weggezogen van andere delen van het lichaam, bijvoorbeeld van de heupen, buik of flanken dat weer ingebracht wordt in een defect ter plaatse van de borst.

 

Borstvergroting met eigen vet

Daarnaast is er ook een groeiende groep vrouwen die een wens hebben voor een borstvergroting. Door de vele berichten in de media zijn er meer vrouwen die bang zijn voor siliconen borstimplantaten. Wij zien meer en meer vrouwen die vragen naar mogelijkheden voor borstvergroting met eigen vet. Ook hierin kan de plastisch chirurg uitkomst bieden.

 

Vragen?

Heeft u vragen over borstreconstructie of borstvergroting met eigen vet?
Neem contact op met afdeling plastische chirurgie of via www.viecurimooi.nl.

 

Bron

  1. Zorginstituut Nederland (2016), geraadpleegd op 23 december 2016: https://www.zorginstituutnederland.nl/actueel/nieuws/2016/autologe-vettransplantatie-aft-lipofilling-bij-defecten-van-de-borst-in-basispakket.html.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden
Computerscherm met een röntgenfoto van een borst
Portretfoto John Sawor
J.H. (John) Sawor plastisch chirurg
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Let op: werkzaamheden hoofdingang VieCuri Venlo

  • Van vrijdag 22 oktober t/m vrijdag 29 oktober is de hoofdingang van VieCuri Venlo aan de Tegelseweg gesloten in verband met werkzaamheden
  • U kunt gebruikmaken van de ingang aan de Maas-zijde (bij de parkeerautomaten), de M-ingang of de ingang bij de K-toren (ingang dialyse)

Meer weten over de werkzaamheden? Lees hier het volledige nieuwsbericht: 

 

Lees meer

 

Houd rekening met het volgende:

  • Kom alleen (tenzij begeleiding noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Desinfecteer regelmatig uw handen: bij binnenkomst, tijdens uw bezoek en in ieder geval na toiletbezoek
  • Draag een mondneusmasker wanneer de 1,5 meter niet kan worden gehandhaafd (bijv. in een volle wachtkamer)
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer