Wondzorgconsulentes

Alcohol en prostaatkanker: slechter dan je denkt

Datum: 28 november 2016

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van Philo Werner, internist-oncoloog.

 

Het is al langer bekend dat er een relatie is tussen het gebruik van alcohol en het ontstaan van borst-, (slok)darm- en leverkanker. Alcohol bevat verschillende kankerverwekkende stoffen. Tot nu toe was er nog onduidelijkheid of alcohol ook een rol speelt bij het voorkomen van prostaatkanker.

 

Prostaatkanker is de tweede meest voorkomende kanker bij mannen. Vooral in Westerse landen wordt veel prostaatkanker gevonden doordat erop gescreend wordt. Ook de vergrijzing zorgt voor meer patiënten. Hierdoor heeft het een groot maatschappelijk belang deze ziekte terug te dringen.

 

Risicofactoren

Bekende risicofactoren voor prostaatkanker zijn leeftijd en erfelijke belasting. Onlangs verscheen er een artikel waarin men verschillende onderzoeken naar de relatie tussen alcoholgebruik en prostaatkanker op een rijtje heeft gezet. De proefpersonen werden verdeeld naar mate van alcoholgebruik van geen tot zelden alcoholgebruik per dag tot meer dan zes eenheden per dag.

 

Alcohol verhoogt risico

Ook bij een lage alcoholconsumptie werd een verhoogd risico gevonden (8%) op prostaatkanker gevonden ten opzichte van mensen die helemaal geen alcohol drinken. Bij het gebruik van meer dan drie glazen alcohol per dag liep dit risico op tot 23 %. Mogelijk dat dit verschil in het verleden niet werd gevonden, omdat ex-drinkers bij de groep geheelonthouders werden gerekend, terwijl deze groep een verhoogd risico blijft houden.

 

Alcoholgebruik

Volgens het Trimbos Instituut heeft 81% van de Nederlanders van boven de 12 jaar recent alcohol gebruikt. Een op de tien Nederlanders voldoet aan de definitie zware of overmatige drinker (minimaal één keer per week zes glazen op één dag). Het percentage drinkers is het hoogst in de groep 20 tot 29 jaar (86%), maar ook bij de 75+ drinkt 69,9% alcohol. Ik denk dat we er wel van uit kunnen gaan dat deze personen niet op hun 75e hiermee begonnen zijn, dus waarschijnlijk al heel wat jaren blootgesteld zijn aan de schadelijk invloeden van alcoholgebruik. Recente onderzoeken laten ook zien dat de mogelijke bescherming van rode wijn tegen hart- en vaatziekte een fabel is.

 

Jongeren en alcohol

Alcohol heeft dus veel negatieve gevolgen voor je lichaam. Het is raadzaam om andere dranken te leren waarderen die net zo lekker en gezellig zijn bij een goed diner of in de kroeg. Met name moet er gezocht worden naar manieren om het alcoholgebruik van jongeren te verminderen, omdat dit voor altijd effect heeft op je gezondheid. Een moeilijke boodschap met de feestdagen voor de deur, maar belangrijk om je kans op kanker op latere leeftijd zo klein mogelijk te houden.


Bronnen

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden




glazen alcohol
P. Werner
P.T. (Philo) Werner internist-oncoloog
Scroll voor meer informatie