Wondzorgconsulentes

Vruchtbaarheid na kanker

Datum: 2 september 2015

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van internist-oncoloog Philo Werner.

 

In de Limburger van donderdag 1 oktober wordt geschreven over patiënten die voor de chemotherapie eicellen laten invriezen. Graag geef ik een reactie op dit nieuwsitem.

 

Turbulente periode

Het zou je maar gebeuren je bent halverwege de twintig, hebt net een half jaartje een leuke vriend en dan krijg je borstkanker. Je krijgt het advies om een behandeling te starten met chemotherapie. Bij de voorlichting over de bijwerkingen wordt je vertelt dat er een kans is dat je na de chemotherapie onvruchtbaar wordt. Dus wordt er gevraagd of je een kinderwens hebt en als dat zo is of je dan voorzorgsmaatregelen wil treffen. Dit kan door een spoed IVF procedure te gaan doen om embryo’s te kweken en in te vriezen voor later gebruik.

 

'Kinderwens', een onderwerp waar je nog helemaal niet mee bezig bent. Laat staan dat je er over hebt nagedacht of je vriend ook leuk genoeg is om de vader te worden van je kinderen. Daarnaast heb je al zoveel aan je hoofd; uitslagen komen binnen, de keuze maken borst besparend opereren of de hele borst laten verwijden, bestraling, chemotherapie, hormoontherapie enzovoort.

 

Vruchtbaarheid

Het zijn allemaal hele lastige gespreksonderwerpen in een turbulente periode. Maar wel belangrijk dat er aandacht voor is, je kan er vóór de behandeling met chemotherapie wat aan doen. Gelukkig is de kans dat een vrouw jonger dan 30 jaar haar vruchtbaarheid behoudt vrij groot. Voor vrouwen boven de 35 jaar is de kans een stuk kleiner. Deze vrouwen kunnen dan in aanmerking komen voor een spoed IVF procedure waarbij de eierstokken gestimuleerd worden en daarna eicellen geoogst kunnen worden.

 

Invriezen

Patiënten zonder partner kunnen de eicellen laten invriezen. Patiënten mét een partner kunnen deze eicellen laten bevruchten en embryo’s invriezen. Als de patiënt de hele behandeling achter de rug heeft kan ze in een later stadium proberen zwanger te worden.

 

IVF traject

Vanuit VieCuri worden deze vrouwen verwezen naar het MUMC te Maastricht waar men een expertise centrum heeft op dit gebied. Door middel van uitgebreide gesprekken met een oncoloog en gynaecoloog wordt bekeken of men in aanmerking wil en kan komen voor een IVF traject. Ongeveer 30% van de vrouwen besluit het traject in te gaan. De anderen besluiten af te wachten of de vruchtbaarheid weer terugkomt na de behandeling of leggen zich neer bij een eventuele kinderloosheid.

 

Overigens blijkt dat een zwangerschap na borstkanker de kans op terugkeer van de ziekte niet vergroot en ook de levensverwachting niet nadelig beïnvloedt.

 

Philo Werner werkt sinds 2008 in VieCuri Medisch Centrum als medisch oncoloog. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast heeft ze als aandachtsgebied palliatieve zorg; de zorg voor patiënten die niet meer kunnen genezen.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

zwangere buik
P. Werner
P.T. (Philo) Werner internist-oncoloog
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer