Wondzorgconsulentes

Rood en bewerkt vlees kankerverwekkend?

Datum: 29 oktober 2015

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van internist-oncoloog Yes van de Wouw en klinisch epidemioloog Maryska Janssen-Heijnen.

 

De afgelopen dagen is er veel onrust ontstaan over het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over bewerkt vlees en rood vlees. Volgens de WHO verhoogt het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees, over langere tijd, de kans op het ontwikkelen van darmkanker met 18 procent ten opzichte van mensen die niet zo veel bewerkt vlees eten.

 

Bewerkt vlees

In het rapport van de WHO vindt geen één-op-één oorzakelijk verband plaats. Maar bij mensen die dagelijks meer dan 50 gram bewerkt vlees eten komt darmkanker vaker voor dan bij mensen die dat eetpatroon niet hebben. Hierin spelen echter ook andere factoren een rol zoals leeftijd, erfelijkheid en levensstijl.

 

Toch heeft de WHO bewerkt vlees op de lijst van bewezen kankerverwekkende stoffen gezet, naast bijvoorbeeld roken en asbest. Dit houdt zeker niet in dat bewerkt vlees net zo kankerverwekkend is als roken, waarvan het risico op kanker vele malen sterker is. Dit betekent dat er hard bewijs is dat bewerkt vlees de kans op darmkanker verhoogt. Om het verschil aan te geven in getal: door roken overlijden jaarlijks wereldwijd 1.000.000 mensen, terwijl de schatting is dat 34.000 mensen jaarlijks overlijden aan overmatige inname van bewerkt vlees.

 

Rood vlees

Ook rood vlees is onderzocht. Hier is een zwak verband gevonden tussen het eten van rood vlees en het ontstaan van darmkanker. Door het dagelijks eten van 100 gram rood vlees zou het risico (op het ontwikkelen van darmkanker) 17 procent groter zijn dan voor mensen die dat niet doen. Maar er is hier geen hard bewijs, dus ‘slechts’ een zwak verband, gevonden dat dit kanker kan veroorzaken.

 

Voedingsadvies bijstellen?

Op dit moment is het voedingsadvies in Nederland om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten. Hierin is nog geen advies over het eten van bewerkt vlees in meegenomen. Vlees eten wordt niet ontraden, het bevat namelijk ook veel gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, vitamine B12 en zink. Of dat advies voor bewerkt vlees wordt bijgesteld, hangt af van een onderzoek van de Gezondheidsraad dat volgende week komt.

 

Richtlijnen volgen

Ons advies is om die richtlijn te volgen, omdat de Gezondheidsraad de onderzoeksgegevens vertaalt naar de Nederlandse situatie. Verder blijven met name ook andere zaken heel belangrijk die het risico op kanker verkleinen, zoals het eten van vezels, vermijden van overmatig alcoholgebruik, voldoende lichaamsbeweging en natuurlijk niet roken.

 

Yes van de Wouw is sinds 2006 internist-oncoloog in VieCuri Medisch Centrum. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast is zij voorzitter van de Oncologie Beleidscommissie in VieCuri.

 
Maryska Janssen-Heijnen is klinisch epidemioloog. Haar aandachtsgebied is wetenschappelijk onderzoek naar behandeling en overleving van kanker bij oudere patiënten. Daarnaast is zij voorzitter van de Centrale Wetenschapscommissie in VieCuri en van de KWF Werkgemeenschap Kanker bij Ouderen.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

rood vlees
Logo VieCuri
Prof. dr. M. (Maryska) Janssen-Heijnen klinisch epidemioloog
Scroll voor meer informatie