Wondzorgconsulentes

Psychische hulp bij kanker moet voor iedereen toegankelijk zijn

Datum: 28 mei 2015

VieCuri Medisch Centrum belicht actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van klinisch psycholoog Esther Castermans.

 

Afgelopen vrijdag verscheen bij RTL Nieuws het nieuwsitem ‘Te weinig psychische hulp bij kanker’. Dit item heb ik bekeken met in mijn achterhoofd de wetenschap hoe dit binnen VieCuri geregeld is. 

 

Van belang is onderscheid te maken tussen psychische ondersteuning die binnen het ziekenhuis geboden wordt en hulp die daarbuiten plaatsvindt bij bijvoorbeeld een GGZ-instelling, inloophuis of vrijgevestigde psychologenpraktijk. Voor dat laatste geldt namelijk inderdaad dat de zorgverzekeraar een behoorlijk aantal hulpvragen, die in dit geval met kanker te maken hebben, niet meer vergoed.  In psychologenland is er al een flinke lobby gaande om deze regeling terug te draaien, maar vooralsnog kan hierdoor niet iedereen op de benodigde (door de zorgverzekeraar betaalde) zorg rekenen.

 

Lastmeter

Binnen VieCuri is de financiering (gelukkig) op een andere manier geregeld en is psychologische ondersteuning voor kankerpatiënten en partners in principe voor iedereen toegankelijk, of dat nou door een psycholoog, maatschappelijk werker of geestelijk verzorger is. De Inspectie voor de Gezondheidszorg pleitte er jaren geleden al voor dat kankerpatiënten vanaf 2010 tijdens het medische traject gescreend worden op psychosociale problemen en binnen VieCuri zijn we hard op weg om dit voor alle kankerpatiënten te realiseren. We gebruiken daarvoor een kort vragenlijstje met daarop een thermometer getekend, de Lastmeter. Patiënten kunnen hierop aangeven hoeveel ‘last’ ze de afgelopen week hebben gehad en op welke gebieden. Zoals namelijk de patiënte van het nieuwsitem op RTL Nieuws zei: ‘het heeft impact op alles wat je in je sociale leven doet’. De Lastmeter screent dan ook niet alleen maar op psychische problemen, maar ook op lichamelijke, financiële en spirituele klachten en klachten op sociaal gebied.

 

Kwaliteit van leven

Doordat de Lastmeter verschillende keren binnen het medische traject wordt afgenomen, hopen we ‘op tijd’ hulp te kunnen bieden als de patiënt dat nodig blijkt te hebben. Oncologieverpleegkundigen zijn getraind om deze screening met patiënten te bespreken. Ook weten zij hoe en op welke plek de gewenste hulp kan worden ingeschakeld. Als een patiënt op meerdere gebieden klachten ervaart, wordt dit besproken binnen een multidisciplinair team om te bekijken welke zorg de patiënt nodig heeft om zo optimaal mogelijk te kunnen revalideren. We willen namelijk allemaal dat voor welke patiënt dan ook, de kwaliteit van leven zo goed mogelijk is /wordt. We zijn niet voor niets zorgverleners! 

 

Niet alleen medisch

We zijn momenteel ook bezig om te bekijken hoe de huisarts hier zo goed mogelijk bij betrokken wordt. Die kent de patiënt per slot van rekening meestal al lange tijd en zal ook na het ziekenhuistraject nog met de patiënt te maken hebben. Kortom; de zorg voor kankerpatiënten bestaat zeker niet alleen maar uit puur medische ingrepen en is ook na die ingrepen vaak nog nodig.

 

Voor iedereen toegankelijk

Terugkomend op het nieuwsitem van RTL Nieuws, vertelt de patiënte daarin dat ‘wat het met je hoofd en je gevoel doet, misschien nog wel meer impact heeft dan de kanker zelf’. Dat is uiteraard voor elke patiënt anders, maar als je weet dat ruim 30% van de kankerpatiënten psychische problemen ervaart en dat maar rond de 10% daarvan onderkend wordt, zie je ook de noodzaak van een Lastmeter en goede psychische zorg. En ondanks dat er nog zeker werk aan de winkel is, hoop ik van harte dat de stappen die we binnen VieCuri al hebben ondernomen, daar een bijdrage aan leveren! Én dat in de toekomst die hulp (weer) voor iedereen toegankelijk wordt, niet alleen omdat je ‘toevallig’ in VieCuri behandeld wordt voor kanker!

 

Esther Castermans is sinds 2011 als klinisch psycholoog aan VieCuri verbonden. Haar aandachtsgebied ligt bij de oncologische zorg.

 

Bronnen

1. 'Detecteren behoefte psychosociale zorg-Oncoline
2. Mehnert et al. (2014). Journal of clinical oncology 2014: 32 (31).
3. Carlson LE, Bultz BD. Cancer distress screening. Needs, models, and methods. J Psychosom Res 2003; 55:403–9.  

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

personen in gesprek
E. Castermans
E. (Esther) Castermans klinisch psycholoog
Scroll voor meer informatie