Een afbeelding van het coronavirus

Prostaatkanker sneller opgemerkt door nieuwe techniek

Datum: 23 maart 2015

VieCuri Medisch Centrum belicht actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit blog, van uroloog Aswin Meier*, is het vijfde uit de reeks.
 
van 14 maart 2015 op Telegraaf.nl [1]. Onderzoekers uit Duitsland ontdekten een methode waarbij terugkerende prostaatkanker voortaan eerder kan worden opgemerkt. De nieuwe techniek is erop gebaseerd dat zogenaamde PSMA eiwitten op de kankercellen zich binden aan een licht radioactieve stof en zorgen voor de opname in de cel. Een speciale PET-CT scanner kan daarna weergeven op welke plaatsen in het lichaam zich kankercellen bevinden. Kankercellen kunnen zo eerder worden opgespoord en aangepakt. In dit blog vertel ik over deze nieuwe methode, die we binnenkort ook in VieCuri hopen aan te bieden.
 

Diagnose prostaatkanker

Jaarlijks krijgen gemiddeld 10.935 mannen in Nederland de diagnose prostaatkanker [2]. Het begint vaak met een verhoogd PSA en leidt helaas voor veel mannen tot een langdurig behandeltraject, en een enkele keer zelfs tot overlijden. Een PSA (prostaat-specifiek antigeen) is een eiwit in de prostaat en een verhoogde waarde kan duiden op prostaatkanker. In VieCuri behandelen we prostaatkanker op drie mogelijke manieren: een (kijk)operatie (minimaal invasief of laparoscopisch), een inwendige bestraling (brachytherapie) of uitwendige bestraling (externe radiotherapie).
 

Nieuw onderzoek

Als de prostaatkanker is behandeld, kan het bestaan dat de kankercellen alsnog terugkomen (recidief). Ook kunnen er uitzaaiingen ontstaan op andere plaatsen in het lichaam, meestal in de lymfeklieren of in de botten. Een aanwijzing voor het terugkeren en verder uitzaaien van prostaatkanker is een stijging van bepaalde tumorstoffen (PSA) in het bloed. Voor de verdere behandeling is het belangrijk om te weten of er alleen nieuwe groei is van kankercellen in (of bij) de prostaat of dat er uitzaaiingen zijn. Door middel van onderzoek met bijvoorbeeld een echo, botscan, MRI of choline (PET)-CT proberen we dit in beeld te brengen. Soms is bij deze onderzoeken in eerste instantie geen afwijkingen te zien. Dit komt doordat de stijging van de bloedwaarde veel eerder optreedt dan zichtbaar is met het huidige beeldvormend onderzoek. Deze nieuwe methode kan zorgen voor een eerdere opsporing van kankercellen. De PSMA PET-CT scan kan bij zeer lage PSA waarden van 0.5 de plaats van de teruggekeerde kanker of van de uitzaaiing aantonen.
 

Techniek in VieCuri?

In Duitsland biedt een aantal ziekenhuizen deze PSMA PET-CT methode al aan. In Nederland wordt deze methode sinds kort ook aangeboden in Nieuwegein. Momenteel bekijken we in VieCuri in hoeverre het mogelijk is om deze techniek in ons ziekenhuis uit te voeren en hoe de zorgverzekeraars tegenover deze ontwikkeling staan.

 

Aswin Meier is uroloog in VieCuri Medisch Centrum. Zijn aandachtsgebieden zijn laparoscopie (kijkoperaties), urogynaecologie en oncologie.
 
* Met dank aan nucleair geneeskundige Audrey Habets.
 

Bronnen

1. Steenhorst, R. (2015). Prostaatkanker nu sneller opgemerkt Zaterdag 14 maart 2015: http://www.telegraaf.nl/gezondheid/23801030/__Sneller_bij_prostaatkanker__.html
2. Incidentie- en overlevingscijfers: Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door
IKNL © november 2014 (cijfers uit 2013) Sterftecijfers: CBS voorlopige cijfers uit 2013. 

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

 

cellen onder microscoop
A.H.P. Meier
A.H.P. (Aswin) Meier uroloog
Scroll voor meer informatie