Wondzorgconsulentes

Pijnmeting bij kanker

Datum: 6 mei 2015

VieCuri Medisch Centrum belicht actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van anesthesioloog-pijnspecialist Helwin Smits.
 
Vorige week verscheen op Nu.nl het artikel ‘Weinig aandacht voor pijnmeting bij kanker’. Hier wordt ingegaan op een promotieonderzoek van dr. Besse. In dit blog reageer ik op dit artikel. 

 

Het door dr. Besse uitgevoerde onderzoek laat ons een heel belangrijk leerpunt zien: zorg voor adequate monitoring van de ingezette pijnbehandeling. Recente studies in het veld van de postoperatieve pijn laten soortgelijke resultaten zien. Een belangrijk deel van de mensen die na een operatie naar huis gingen, hadden te hoge pijnscores, teveel pijn dus. De behandelend artsen hadden hiervan geen idee. Er was ook geen enkele vorm van terugkoppeling naar deze behandelaars en deze geschiedenis herhaalde zich hierdoor keer op keer. 

 

Dagelijks bijhouden

Belangrijk is dus om de ernst van de pijn in kaart te brengen en hierop indien nodig het ingezette beleid bij te stellen. Voor het adequaat in kaart brengen van de ernst van pijnklachten zijn scoresystemen ontwikkeld, meestal een schaal van 1 tot 10 (Visual Analogue Scale). Deze score kan gezien worden als een vitale parameter van de patiënt die elke dag gemeten dient te worden. Net zoals de hartslag en bloeddruk van de patiënt. 

 

Pijn bij kanker

In ons ziekenhuis gebeurt dit na een operatie gelukkig al iedere dag, zodat het ingezette beleid kan worden gemonitord via de pijnverpleegkundige. Het onderzoek van dr. Besse laat zien dat we dit principe ook voor patiënten met pijn bij kanker adequater moeten inzetten. Er zijn hiervoor in het huidige computertijdperk legio mogelijkheden denk ik. 

 

Helwin Smits is anesthesioloog-pijnspecialist (FIPP) in VieCuri. 

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

toetsenbord met stethoscoop
Logo VieCuri
H. (Helwin) Smits anesthesioloog
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer