Wondzorgconsulentes

Pertuzumab uit basispakket?

Datum: 9 november 2015

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit blog is geschreven door Yes van de Wouw en Philo Werner, beiden internist-oncoloog bij VieCuri.

 

Afgelopen vrijdag wijdde het NRC Handelsblad een groot artikel aan ‘te dure’ medicijnen tegen kanker. Er werd gemeld dat Pertuzumab niet vanzelfsprekend in het basispakket blijft. Pertuzumab is een medicijn voor een bepaald type borstkankerpatiënten die nog niet eerder zijn behandeld voor hun uitzaaiingen.


Doorbraak levensverlenging

We waren erbij op 8 december 2011 in San Antonio. Een belangrijk internationaal borstkankercongres in Amerika, waar Dr. Baselga een staande ovatie ontving nadat hij de resultaten had gepresenteerd van de ‘CLEOPATRA’ studie. De studie richtte zich op patiënten met uitgezaaide borstkanker. Uit de resultaten bleek dat het toevoegen van Pertuzumab aan hun standaardtherapie de groei van uitzaaiingen vertraagde. De toevoeging van Pertuzumab resulteerde in een levensverlenging van 12,4 maanden naar 18,5 maanden (1). Nu blijkt dat zich te vertalen in een overlevingswinst van bijna 16 maanden (2).Dit geldt voor patiënten met een zogenaamd HER2 positieve borstkanker. Dit betreft ongeveer 15% van alle nieuwe borstkankergevallen. Dat betekent dat de borstkankercellen een bepaald eiwit (receptor) hebben dat door specifieke therapie kan worden geblokkeerd, waardoor de celdeling stopt en de kankercel dood gaat.
 

Toevoeging Pertuzumab

Het middel Trastuzumab (Herceptin) is al langer op de markt en gaf al een belangrijke verbetering van de levensverwachting bij deze agressieve vorm van borstkanker. De dubbele blokkade van HER2/Neu receptor door het toevoegen van Pertuzumab maakt de resultaten nog beter. Bij patiënten met uitzaaiingen worden bij de start van de behandeling deze middelen gecombineerd met zes kuren chemotherapie. Als dat goed aanslaat, gaat men verder met alleen Trastuzumab en Pertuzumab. Deze therapie geeft weinig bijwerkingen en patiënten kunnen daarnaast een vrij normaal leven leiden en gemiddeld 16 maanden langer leven dan met alleen Trastuzumab.
 

Vergoeding kosten

Helaas kost deze combinatiebehandeling veel geld; €150.000 euro per gewonnen levensjaar. De Adviescommissie Pakket heeft berekend dat deze behandeling pas kosteneffectief zou zijn als de prijs gehalveerd wordt. In Nederland gaat de grens waarschijnlijk ingesteld worden op €80.000 euro per gewonnen levensjaar. Tot nu toe werd daar eigenlijk niet naar gekeken. In Nederland bestaat de commissie ter Beoordeling van Oncologische Middelen (BOM). Als deze commissie beslist dat een behandeling volgens hun criteria de moeite waard is, wordt deze vergoed. Zo werd in september 2013 ook Pertuzumab positief beoordeeld in de uitgezaaide ziekte.
 

Nieuwe ontwikkelingen

Er komt nog een tweede indicatie aan, die mogelijk nog veel meer impact gaat hebben op de lengte van leven. Op dit moment loopt er in Nederland een studie (TRAIN2) waarbij patiënten voor de operatie behandeld worden met chemotherapie, Trastuzumab én Pertuzumab. De 14 patiënten die wij in Venlo hebben behandeld binnen dit onderzoek reagerenvooralsnog allemaal een heel goed op deze behandeling: vaak zijn er geen tumorcellen meer aanwezig bij de operatie. In de VS en door de Europese Commissie is Pertuzumab nu ook al goedgekeurd voor deze indicatie. De commissie BOM buigt zich daar binnenkort over.
 

In VieCuri

Gelukkig geeft Minister Schippers aan dat Pertuzumab voorlopig niet uit het basispakket verdwijnt. Ook in VieCuri worden patiënten met uitgezaaide borstkanker succesvol behandeld met Pertuzumab. Hopelijk blijft dat voorlopig zo. We moeten er namelijk niet aan denken dat je deze patiënten moet vertellen dat de behandeling gestopt wordt omdat het geld op is. Of dat je nieuwe patiënten deze succesvolle behandeling niet meer kan aanbieden. Als dat gebeurt, gaat werken in Nederland steeds meer lijken op werken in de tropen; je weet dat er een effectief middel bestaat, maar kan het niet voorschrijven.
 

Toekomst

Wij hopen dan ook dat er snel manieren worden gevonden om de prijs van deze dure middelen te drukken. Zo kan iedereen in de toekomst profiteren van deze succesvolle behandeling. Er moet een oplossing komen, want er komen immers nog velen dure behandelingen aan. Het geld kan niet twee keer worden uitgegeven. Dus als het ene middel wordt goedgekeurd, gaat het ten koste van een ander. Laat de beslissing wie wel of niet in aanmerking komt voor een behandeling in ieder geval niet in de spreekkamer plaatsvinden. Dit moet een landelijk besluit zijn van de minister in samenspraak met de patiëntenvereniging, de artsen, de ziektekostenverzekeraars en de bedrijven die de dure geneesmiddelen maken.

 

Philo Werner werkt sinds 2008 in VieCuri Medisch Centrum als medisch oncoloog. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast heeft ze als aandachtsgebied palliatieve zorg; de zorg voor patiënten die niet meer kunnen genezen.

 
Yes van de Wouw is sinds 2006 internist-oncoloog in VieCuri Medisch Centrum. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast is zij voorzitter van de Oncologie Beleidscommissie in VieCuri.

 

Bronnen

1. Baselga et al. CLEOPATRA Study Group. Pertuzumab plus trastuzumab plus docetaxel for metastatic breast cancer. N. Engl. J. Med 2012; 366 (2):109-119.
2. Swain et al. Pertzumab, trastuzumab, and docetaxel inHER2-positive metastatic breast cancer.N.Eng.J. Med 2015;372(8):724-34.
3. Commissie Bom: Pertuzumab bij de behandeling van gemetastaseerd HER-2 positief mammacarcinoom.
4. NRC handelsblad vrijdag 6 november

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

 

geld munten
Y. van de Wouw
dr. A.J. (Yes) van de Wouw internist-oncoloog
P. Werner
P.T. (Philo) Werner internist-oncoloog
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer