Wondzorgconsulentes

Onderhoudsbehandeling chemotherapie bij uitgezaaide darmkanker effectief

Datum: 4 mei 2015

VieCuri Medisch Centrum belicht actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van internist-oncoloog Philo Werner.

 

In Dagblad de Limburger van woensdag 29 april wordt geschreven over de resultaten van een Nederlands onderzoek naar de effecten van onderhoudschemotherapie bij uitgezaaide darmkanker. Ook een aantal patiënten van VieCuri heeft aan deze studie deelgenomen.

 

Levensverlengend behandeling

Als darmkanker meerdere uitzaaiingen heeft veroorzaakt, zijn er vaak geen genezende behandelingen meer mogelijk. Je kunt dan proberen met chemotherapie het ziekteproces af te remmen. Door de behandeling kunnen de uitzaaiingen kleiner worden of de groei stilgezet worden, maar je krijgt de plekken nooit helemaal weg. Het doel is om met zo min mogelijk bijwerkingen en middelen langer te leven.
 

Onderhoudsbehandeling versus ‘stop and go’

Over het algemeen wordt er in eerste instantie gestart met drie kuren. Bij een gunstig effect van de chemotherapie op de uitzaaiingen en goede verdraagzaamheid worden nog eens drie kuren gegeven. Na deze zes kuren volgt dan het eerste beslismoment. Tot nu toe werd met de patiënt twee opties besproken. 1: doorgaan met chemotherapie in een iets minder zwaar schema (een zogenaamde onderhoudsbehandeling), of 2: een behandelpauze inlassen en weer starten bij groei van de uitzaaiingen (‘stop and go’). Welk beleid gevoerd werd, was afhankelijk van de bijwerkingen die patiënt van de chemo had ervaren en de voorkeur van patiënt. We wisten eigenlijk niet wat beter was. 
 
De Nederlandse studie laat nu zien dat bij patiënten die na zes kuren doorgingen met de onderhoudschemotherapie de ziekte 4,5 maand langer onder controle bleef en dat ze 3,5 maand langer leefden. Dit terwijl de kwaliteit van leven niet slechter was dan de mensen die de behandeling onderbraken.
 

Behandelpauze

Toch heb ik het idee dat voor veel patiënten een chemopauze heel fijn kan zijn. Je kunt dan weer even ervaren hoe het leven ook alweer is zonder chemotherapie. Niet twee weken achter elkaar twee keer per dag een flink aantal pillen slikken, bloedprikken en ziekenhuiscontroles. Tijd om bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Daarna kan men dan ook meer gefundeerd beslissen of men weer opnieuw wil beginnen met een behandeling. De patiënt is nu tenslotte ervaringsdeskundige wat betreft de behandeling met chemotherapie. Ook is mijn ervaring dat ook al heeft iemand weinig bijwerkingen, men zich in de stopweek (de week waarin geen pillen geslikt hoeven te worden), altijd het beste voelt: meer energie en het eten smaakt weer.

 
Afweging per individu

Bovenstaande gunstige resultaten zullen meegenomen worden bij het bespreken van de te volgen koers tijdens de behandeling van patiënten met uitgezaaide darmkanker die niet meer kunnen genezen. Maar het zal afgezet  moeten worden per individu tegen de lasten van de behandeling; bijwerkingen, medicalisering van het ziekbed, waarden en normen van desbetreffende patiënt.
 
Philo Werner werkt sinds 2008 in VieCuri Medisch Centrum als medisch oncoloog. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast heeft ze als aandachtsgebied palliatieve zorg; de zorg voor patiënten die niet meer kunnen genezen.

 

Bronnen

1. Krijnen, R. Stop niet te snel met behandelen. Dagblad de Limburger, 29 april 2015.
2. Simkens et al. Maintenance treatment with capecitabine and bevacizumab in metastatic colorectal cancer (CAIRO3); a phase 3 randomised controlled trial of the dutch colorectal cancer group. The Lancet, 8 april 2015.
3. Hubbard and Grothey. When less is more: maintenance therapy in colon cancer. The Lancet, 8 april 2015. 

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

kwade cellen
P. Werner
P.T. (Philo) Werner internist-oncoloog
Scroll voor meer informatie