Patiënt met mondkapje krijgt ondersteuning met lopen van een fysiotherapeut

Omega 3- en visoliecapsules remmen werking chemotherapie

Datum: 8 april 2015

VieCuri Medisch Centrum belicht actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van internist-oncoloog Philo Werner.

 

‘Omega 3- of visoliecapsules goed voor hart, hersenen en ogen!’ U kent de reclames vast wel. Omega 3 of visoliecapsules zouden het risico op hart- en vaatziekten verminderen, hoewel een grote studie geen gunstig effect heeft kunnen aantonen [1]. Voor patiënten met kanker die behandeld worden met chemotherapie is het gebruik van Omega 3 zelfs nadelig. 

 

Onderzoek

In NRC Handelsblad van vrijdag 3 april verscheen het artikel: ‘Vette vis en chemotherapie gaan niet goed samen [2]. Utrechtse oncologen hadden al bij muizen gezien dat specifieke vetzuren afweercellen kunnen activeren die er vervolgens voor zorgen dat tumorcellen ongevoelig worden voor de werking van chemotherapie met het middel Cisplatinum.

 

Remming behandeling

Visolie- en Omega 3-capsules blijken deze specifieke vetzuren te bevatten. Bij gezonde proefpersonen werd gezien dat de bloedspiegel na inname 20 keer zo hoog was als normaal. Ook na het eten van vette vis als makreel en haring bleek dit zo, in tegenstelling tot zalm en tonijn. Na 24 uur waren de vetzuren weer uit het bloed verdwenen. Bij de muizen bleek een lage concentratie van het vetzuur al te leiden tot een ernstige remming van de chemotherapie. Het is lastig om dit bij mensen te testen, je kunt mensen moeilijk vragen om een zware behandeling met chemotherapie te ondergaan in combinatie met een mogelijk remmende werking [3].

 

Visolie tijdens chemotherapie

Kankerpatiënten gebruiken vaak voedingssupplementen om hun algehele gezondheid te optimaliseren. Maar wat een mogelijk gunstig effect heeft bij gezonde mensen is juist schadelijk voor patiënten die behandeld worden met chemotherapie. Het onderzoek heeft geleid tot het advies aan kankerpatiënten om tijdens behandeling met chemotherapie geen visoliecapsules te gebruiken.

 

Ook bij het gebruik van andere supplementen waaronder alternatieve medicatie of homeopathische middelen wordt het gebruik ontraden op de eerste dagen na de chemotherapie, omdat meestal niet is onderzocht of er interactie is met chemotherapie.

 

Philo Werner werkt sinds 2008 in VieCuri Medisch Centrum als medisch oncoloog. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast heeft ze als aandachtsgebied palliatieve zorg; de zorg voor patiënten die niet meer kunnen genezen.

 

Bronnen

1. Evangelos et al. Association between omega-3 fatty acid and risk of major cardiovascular disease events: A systematic review and meta-analysis. JAMA 2012; 308 (1D); 1024-1033.
2. NRC Handelsblad: Vette vis en chemotherapie gaan niet goed samen. vrijdag 3 april 2015.
3. Daenen et. al. Increased plasma levels of chemoresistance-inducing fatty acid after consumption of fish and fish oil. 16:4 (n-3) JAMA Oncology, april 2015.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

Omega 3 tabletten
P. Werner
P.T. (Philo) Werner internist-oncoloog
Scroll voor meer informatie