Een afbeelding van het coronavirus

Nieuwe vorm van erfelijke dikkedarmkanker ontdekt

Datum: 13 mei 2015

VieCuri Medisch Centrum belicht actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van internist-oncoloog Yes van de Wouw.

 

In 2014 werd er bij 15.000 Nederlanders de diagnose dikkedarmkanker gesteld [1]. Bij een derde van de patiënten met dikkedarmkanker lijkt dit ‘in de familie’ te zitten. Bij 10 procent van deze patiënten vinden we een genetische afwijking. Echter, bij 25 procent vinden we geen genetische afwijking. Onderzoekers van Radboudumc in Nijmegen hebben een nieuw gen gevonden dat erfelijke dikkedarmkanker veroorzaakt. Dit betekent dat families voortaan op dit gen onderzocht kunnen worden.

 

Erfelijkheid

Wat moet je doen als je dikkedarmkanker hebt gehad en je wilt weten of je drager bent van dit gen? Als er bij u ooit eerder onderzoek is gedaan naar de erfelijkheid van kanker, dan kunt u contact opnemen met de desbetreffende klinisch genetische afdeling. Heeft u geen eerder onderzoek laten doen, en hebben meerdere familieleden darmkanker, neem dan contact op met uw specialist of huisarts. Zij overleggen de situatie en verwijzen u zo nodig door naar een klinisch genetisch centrum voor een gesprek. Wanneer er reden is voor verder onderzoek, en de familie stemt hierin mee, kan dit door middel van een bloedtest worden gedaan.

 

Onderzoek

Als er een erfelijke afwijking gevonden wordt, kan de familie verder onderzocht worden. Wanneer uit de bloedtest blijkt dat er geen afwijking is, hoeft er geen vervolgonderzoek plaats te vinden. Familieleden waar wel een erfelijke afwijking bij wordt gevonden, kunnen met darmonderzoeken intensief gevolgd worden. Darmpoliepen kunnen hierdoor vroegtijdig opgespoord en verwijderd worden. Daardoor kan bij een groot deel van de mensen met deze erfelijke afwijking de tumor worden voorkomen. Kinderen hoeven niet onderzocht te worden, behalve als je partner ook uit een familie komt met erfelijke dikkedarmkanker.

 

Ontdekking

De nieuwe vorm van erfelijke dikkedarmkanker is een ontdekking. Het is nog onduidelijk hoeveel procent van de erfelijke tumoren dit uitmaakt. Dit zal in de nabije toekomst duidelijk moeten gaan worden. Wel zal het een groot deel van de patiënten die nu in onzekerheid leven duidelijkheid geven. Daarnaast zullen er minder patiënten intensief gevolgd hoeven te worden met darmonderzoeken.

 

Yes van de Wouw is sinds 2006 internist-oncoloog in VieCuri Medisch Centrum. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast is zij voorzitter van de Oncologie Beleidscommissie in VieCuri.

 

Bronnen

1. Maag Lever Darm Stichting. Dikkedarmkanker. http://www.mlds.nl/ziekten/30/dikkedarmkanker/
2. Nieuwe vorm van erfelijke darmkanker ontdekt Nu.nl, 7 mei 2015:
http://www.nu.nl/gezondheid/4044067/nieuwe-vorm-van-erfelijke-darmkanker-ontdekt.html

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

 

buik
Y. van de Wouw
dr. A.J. (Yes) van de Wouw internist-oncoloog
Scroll voor meer informatie