Wondzorgconsulentes

Longkanker: beroemd zijn beschermt niet

Datum: 30 oktober 2015

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van longarts Marcel Westenend.


Vorige week werd door verschillende media het schokkende bericht bekend gemaakt dat bij Johan Cruijff longkanker was geconstateerd. Diep in hun hart weten veel mensen dat het vaak slecht afloopt wanneer iemand de diagnose longkanker heeft gekregen. We leven mee met longkankerpatiënten, familie en vrienden.

 

Eigen schuld, dikke bult?

Soms wordt er echter over gesproken dat het krijgen van longkanker ‘eigen schuld’ is. Of de patiënt voelt het zelf zo. ‘Borstkanker overkomt je, longkanker had je kunnen voorkomen’. Bij deze gedachte kun je wel kanttekeningen plaatsen. Want: kun je iemand verwijten dat hij in zijn jeugd is gaan roken en daarna verslaafd is geraakt?

 

Verslaving

Als je in je vroege jeugd begint met roken dan is de kans op het krijgen van longkanker veel groter dan als je op jong volwassen leeftijd begint met roken. Beginnen met roken is misschien een keuze, maar wordt wel door je omgeving gestimuleerd (stoer, ruig). Stoppen met roken is nauwelijks een keuze, het is van een verslaving af komen. Roken is een verslaving die niet onderschat moet worden. De meeste mensen die willen stoppen met roken lukt het niet of pas na meerdere pogingen.

 

Boosdoener: roken

Bij bijna negen van de tien mensen die de diagnose longkanker krijgen, komt dit als gevolg van roken. In sigarettenrook zitten 40 kankerverwekkende stoffen. Het maakt niet uit welke sigaretten je rookt. Bij filtersigaretten is de kans op longkanker net zo groot, je moet namelijk dieper inhaleren. Zelfs als je niet rookt maar alleen altijd meerookt, vergroot je de kans op het krijgen van longkanker al met 20%. Het rookverbod in openbare ruimtes is er niet voor niks gekomen.

 

Longkanker bij niet-rokers

Longkanker is niet één ziekte, maar er zijn verschillende soorten longkanker; want waarom komt er ook longkanker voor bij mensen die nooit gerookt hebben? De mechanismen waarom longcellen zich als kankercellen gaan gedragen, worden steeds duidelijker. Met deze gegevens komen nu snel medicijnen op de markt die ingrijpen op die mechanismen en kanker kunnen remmen en terugdringen. Dit lukt niet altijd, maar wel steeds vaker.

 

Mogelijkheden

Vroeger was longkanker alleen te genezen met een operatie en nooit als er een uitzaaiing was. Maar het verandert snel; tegenwoordig zien we zelfs kansen bij uitzaaiingen. In dit geval proberen we nu iemand te genezen als er sprake is van weinig uitzaaiingen. Deze behandelingen zijn zware therapieën; een combinatie van chemotherapie, radiotherapie en soms een operatie. Maar het is niet altijd meer hopeloos bij uitzaaiingen.

 

Conclusie

Begin dus nooit met roken, jong beginnen is nog vele malen erger. Longkanker is niet je eigen schuld omdat je gerookt hebt , roken is een verslaving. Longkanker is niet één ziekte, met één behandeling; maar een aandoening waarvoor gelukkig steeds meer behandelmogelijkheden komen.

 

Marcel Westenend werkt sinds 2003 in het VieCuri ziekenhuis als longarts en heeft als aandachtsgebied binnen de longziekten (naast slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen) de longkankerzorg. Hij is lid van de oncologiebeleidscommissie en is voorzitter van de multidisciplinaire longoncologiebespreking van het VieCuri (waarin naast specialisten van het VieCuri ook de radiotherapeuten van de Maastro Clinic en longartsen-oncologen het Academisch Ziekenhuis Maastricht deelnemen).

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

 

rontgenfoto longen
M. Westenend
M. (Marcel) Westenend longarts
Scroll voor meer informatie