Wondzorgconsulentes

Koffie kan terugkeer borstkanker voorkomen

Datum: 18 mei 2015

VieCuri Medisch Centrum belicht actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van internist-oncoloog Philo Werner.


In Dagblad de Limburger van dinsdag 12 mei en op Nu.nl wordt geschreven over de gunstige effecten van koffie op de terugkeer van borstkanker. Het betreft patiënten die een hormoongevoelige tumor hebben gehad. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Lund University in Zweden. Graag licht ik dit onderzoek wat verder toe.

 

De onderzoekers volgden 10 jaar lang ruim 1000 vrouwen met borstkanker. De vrouwen werden ingedeeld in drie groepen gebaseerd op hun koffieconsumptie. Hieruit volgde de groepen: minder dan één kop per dag, twee tot vier koppen per dag, of meer dan vijf koppen per dag. Daarnaast werden er borstkankercellen gekweekt waaraan cafeïne en koffiezuur werd toegevoegd. Uit de resultaten bleek dat koffiedrinkers kleinere tumoren hadden en minder hormoongevoelige tumoren. Bij hormoonongevoelige tumoren waren de tumoren minder agressief. 

 

Remmend effect koffie

Dit is een opvallend resultaat wat er op lijkt dat cafeïne een remmende invloed heeft op de groei van borstkankercellen en dat hormoongevoelige tumorcellen hier meer gevoelig voor zijn. In de onderzoeken met de borstkankercellen werd dit ook teruggezien. Hier verliep de celdeling namelijk minder snel en stierven de cellen eerder af, vooral in combinatie met Tamoxifen (antihormoontherapie). 


Versterkend effect Tamoxifen

Uit onderzoek bleek ook een positief effect voor patiënten die Tamoxifen gebruiken als aanvullende behandeling na de borstkankeroperatie en meer dan 2 koppen per dag dronken. Zij hadden 50% minder kans op terugkeer van ziekte. Dit werd niet gezien tijdens de behandeling met chemotherapie of andere hormoontabletten. Blijkbaar versterken de werking van Tamoxifen en koffie elkaar, hoe precies is nog niet bekend. Het wordt dus ook niet geadviseerd het slikken van Tamoxifen te vervangen door twee koppen koffie per dag.


Koffie en andere soorten kanker

De primaire behoefte van koffie drinken hoeft dus niet worden gelaten door mensen met de diagnose borstkanker. Het geeft zelfs een gunstig effect. Ook bij andere tumoren als melanoom en huidkanker werden in andere onderzoeken gunstige invloeden gezien van cafeïne. Dus doe mij nog maar een bakkie…

 

Philo Werner werkt sinds 2008 in VieCuri Medisch Centrum als medisch oncoloog. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast heeft ze als aandachtsgebied palliatieve zorg; de zorg voor patiënten die niet meer kunnen genezen.
 

Bronnen

1. Dagblad de Limburger. Koffie tegen borstkanker. Bijlage Gezond!, 12 mei 2015.
2. Rosendahl et al. (2015). Caffeine and Caffeic Acid Inhibit Growth and Modify Estrogen Receptor and Insulin-like Growth Factor I Receptor Levels in Human Breast Cancer. Clinical Cancer Research 2015;21:1877-1887.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

koffie
P. Werner
P.T. (Philo) Werner internist-oncoloog
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer