Wondzorgconsulentes

Kanker opsporen met simpele bloedtest

Datum: 2 november 2015

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit blog is geschreven door Yes van de Wouw en Philo Werner, beiden internist-oncoloog bij VieCuri.

 

Met een simpele bloedtest binnen een paar dagen weten of je wel of geen kanker hebt. Hoe fijn is dat?! Vanuit Amsterdam is er baanbrekend nieuws gekomen. Er is een nieuwe bloedtest die binnen een paar dagen aantoont of er sprake is van kanker ja of nee. Deze test is nu gedaan bij zes tumortypen: onder anderen long-, borst- en dikkedarmkanker.

 

Onderzoek

Bloed bestaat naast rode en witte bloedcellen uit bloedplaatjes. Bloedplaatjes zorgen normaal voor de bloedstolling. Maar als er een tumor in het lichaam aanwezig is, veranderen ze van samenstelling. Ze nemen dan namelijk een beetje erfelijk materiaal van de tumor op. Deze bloedplaatjes kunnen herkend worden en worden afgelezen. Hier is slechts één druppel bloed voor nodig en een machine in plaats van een stukje weggenomen weefsel voor onderzoek (biopt) en een patholoog.

 

Specifieke kanker

In 96% van de gevallen werd met de bloedtest bevestigd dat er kanker was. Maar de test kon ook in 70% van de gevallen aangeven in welk orgaan de kanker is ontstaan. Je kunt dan gericht gaan zoeken naar de specifieke plek. Je blijft dus wel onderzoeken nodig hebben maar waarschijnlijk minder veel.

 

Zeer vroeg stadium

Verder kan de test ook specifieke tumorkenmerken herkennen. Dus zal het mogelijk in de toekomst in plaats komen van het weefselbiopt. Bloedprikken is natuurlijk veel minder risicovol dan een prik in je lever. Ook denkt men tumoren al in een zeer vroeg stadium te kunnen opsporen. En dat is heel gunstig, want in een ander recent groot onderzoek in Nederland zien we dat bij niet uitgezaaide kanker geldt: hoe eerder hoe beter (2). 

 

Toekomst?

Helaas zijn er ook keerzijdes aan deze medaille: de publicatie van dit onderzoek betekent niet dat de test al beschikbaar is. De test moet eerst nog 'gevalideerd' (= verder onderzocht) worden onder grotere groepen patiënten. Daarbij wordt onder andere gekeken of chronische ontstekingen door de test niet ook gezien worden als kwaadaardigheid. Alvorens een test te gaan gebruiken als screeningsmethode, moet dat wel goed onderzocht zijn. Je moet er namelijk niet aan denken dat je te horen krijgt dat je kanker hebt, die dan vervolgens niet gevonden wordt. Wat doe je dan? Je hebt al de psychologische belasting van de diagnose kanker, maar kan die niet in beeld brengen dus kun je ook nog geen behandeling starten. Dit is erg nadelig voor je kwaliteit van leven. Een probleem dat nu wel eens gezien wordt bij het screenend prikken van tumormarkers.

 

Volgens de onderzoeker zal het nog zeker vijf jaar duren alvorens deze test beschikbaar komt voor patiënten.

 

Bronnen

1. Van den Brink, R. (2015, 29 oktober). Kanker aantoonbaar in druppel bloed. Geraadpleegd op 30 oktober, van: http://nos.nl/artikel/2065774-kanker-aantoonbaar-in-druppel-bloed.html
2. Saadatmand, S. et al. (2015). Influence of tumour stage at breast cancer detection on survival in modern times: population based study in 173 797 patients. BMJ 2015;351: h4901

 

Yes van de Wouw werkt sinds 2006 als internist-oncoloog in VieCuri Medisch Centrum. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast is zij voorzitter van de Oncologie Beleidscommissie in VieCuri. 


Philo Werner werkt sinds 2008 als internist-oncoloog in VieCuri Medisch Centrum. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast heeft ze als aandachtsgebied palliatieve zorg; de zorg voor patiënten die niet meer kunnen genezen.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

vinger met bloed
P. Werner
P.T. (Philo) Werner internist-oncoloog
Y. van de Wouw
dr. A.J. (Yes) van de Wouw internist-oncoloog
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer