Wondzorgconsulentes

Erfelijkheidsonderzoek bij agressieve borstkankers

Datum: 19 oktober 2015

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van internist-oncoloog Yes van de Wouw in samenwerking met dr. Paula Helderman en dr. Encarna Gomez Garcia, beiden klinisch geneticus bij MUMC.

 

De Telegraaf publiceerde onlangs een nieuwsartikel waarin de erfelijkheid van agressieve borstkankers centraal stond. Een vraag die bij veel mensen opkomt na het lezen van dit artikel is: “Moet ik mijn erfelijkheid laten testen?”. In dit blog beantwoorden we deze vraag en lichten we het onderzoek toe.

 

Soorten borstkanker

Borstkanker blijkt niet één ziekte te zijn, maar onderverdeeld in verschillende groepen. Al deze verschillende groepen hebben verschillende overlevingskansen, of zoals in het artikel staat, een verschillende agressiviteit. Wij maken deze onderverdeling op basis van kenmerken van de tumor, zogenaamde receptoren. Dat zijn de hormoonreceptoren en de HER2neu-receptor. Het blijkt dat als deze receptoren niet op de tumor zitten, er dan sprake is van een agressieve borstkanker. Wij noemen deze tumoren ook wel triple negatieve tumoren.

 

Nieuwe resultaten

Wat de Belgische onderzoeksgroep uit het nieuwsartikel heeft gevonden is dat van deze ongunstige tumorgroep een kwart (25%) van de patiënten een erfelijke tumor heeft. Terwijl in de gehele populatie van borstkankerpatiënten dit maar 5% is. Dit leidt tot de conclusie dat het belangrijk is om patiënten met triple negatieve borstkanker vroegtijdig erfelijkheidsonderzoek aan te bieden. Zo kunnen alle mogelijke behandelingsopties (denk aan borstamputie vs. borstbesparende operatie of PARP-remmers) besproken en kunnen worden.

 

Erfelijkheidsonderzoek

Redenen om een erfelijkheidsonderzoek te overwegen zijn: meer vrouwen in de familie met borstkanker, een vrouw met op jonge leeftijd borstkanker, een man met borstkanker en elke vrouw met eierstokkanker.

 

Een ander belangrijk feit dat in dit stuk naar voren komt, is dat er nu behandelmogelijkheden zijn om de erfelijke borstkanker aan te pakken. Dit zijn nieuwe middelen die voornamelijk nog in onderzoeksverband worden toegepast. Bij erfelijke eierstokkanker wordt het wel al standaard ingezet.

 

Lastige afweging

De afweging om wel of geen erfelijkheidsonderzoek te doen is een hele lastige afweging. Aan de ene kant is het heel prettig voor de familieleden om de kans te hebben om voorzorgsmaatregelen te treffen als je weet dat je erfelijke aanleg hebt. Anderzijds kunnen er andere familieleden zijn die dit niet willen weten. Verder kan het ook financiële consequenties hebben bij bijvoorbeeld het verkrijgen van een levensverzekering of hypotheek. Doordat er nu ook een kans op behandeling bestaat bij een erfelijke aanleg, wordt het ook voor patiënten voor de behandeling van hun tumor belangrijk om te weten of er sprake is van een erfelijke tumor.

 

VieCuri

In VieCuri worden patiënten met zo’n agressieve borstkanker verwezen naar de klinisch geneticus om de voor- en nadelen te bespreken en dan samen te beslissen of patiënten onderzocht wil worden.

 

In de laatste alinea stipt het artikel aan dat iedereen zich eigenlijk voor een erfelijke aanleg zou moeten laten testen. Dat is echt nog niet verstandig, daar zal eerst meer onderzoek naar gedaan moeten worden, alvorens daar een goed advies over gegeven kan worden.

 

Yes van de Wouw is sinds 2006 internist-oncoloog in VieCuri Medisch Centrum. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast is zij voorzitter van de Oncologie Beleidscommissie in VieCuri.

 

Paula Helderman en Encarna Gomez Garcia, zijn beiden klinisch geneticus in het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

 

cellen onder microscoop
Logo VieCuri
P. (Paula) Helderman klinisch geneticus MUMC+
Logo VieCuri
E. (Encarna) Gomez klinisch geneticus MUMC+
Scroll voor meer informatie