DNA-onderzoek bij keuze behandeling van kanker

Datum: 12 juni 2015

VieCuri Medisch Centrum belicht actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van internist-oncoloog Yes van de Wouw.


Afgelopen woensdag 10 juni publiceerde het Radboud Oncologie Fonds een artikel waarin een nieuw systeem werd toegelicht dat gericht is op patiëntenzorg voor een individu op basis van dna-onderzoek. Het nieuwe systeem koppelt snel en volledig erfelijk materiaal aan een analyse van gegevens. De genetische code (DNA) die uit deze gegevens resulteert kan helpen bij het opstellen behandelprocessen.


Stap verder

Waarom reageert de ene patiënt wel op die therapie en de andere niet? Waarom verloopt het behandelproces bij de ene patiënt zo razend snel terwijl het bij de ander heel traag gaat? Tot nu toe zijn dit soort vragen onbeantwoord gebleven. Steeds vaker wordt voor het beantwoorden van dit soort vragen genetische analyse toegepast. Het analyseren van DNA van patiënten gaat ons hopelijk een stap verder helpen bij het opstellen van behandelprocessen. Hier kan worden bepaald wie we wel en wie niet met welke middelen moeten behandelen.


Eerste resultaten

Het analyseren van DNA heeft al geleidt tot de eerste resultaten bij borst- en eierstoktumoren. Als er een genetische afwijking (in bloed of in tumor) van het ‘BRCA’-gen gevonden wordt, dan blijkt deze tumor voor bepaalde therapie (behandeling met het geneesmiddel PARP-remmer) gevoelig te zijn.

 

Verder onderzoek

Wij zijn in Nederland bezig om samen met de academische ziekenhuizen en de STZ-ziekenhuizen (waaronder VieCuri) een onderzoek op te zetten waarbij we de kankercellen van alle patiënten met uitgezaaide kanker verzamelen. Deze cellen worden onderzocht op DNA om zo verder antwoord te geven op allerlei essentiële vragen. Door specifiek naar DNA te kijken wordt de primaire tumor (waarschijnlijk) ook veel minder belangrijk en kunnen we hopelijk antwoorden vinden voor alle soorten van kanker.

 

Yes van de Wouw is sinds 2006 internist-oncoloog in VieCuri Medisch Centrum. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast is zij voorzitter van de Oncologie Beleidscommissie in VieCuri.

 

Bron

1. Radboud Oncologie Fonds http://www.radboudoncologiefonds.nl/radboudumc-zet-nieuwe-stap-in-persoonsgerichte-zorg/

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

DNA-strengen
Y. van de Wouw
dr. A.J. (Yes) van de Wouw internist-oncoloog
Scroll voor meer informatie