Wondzorgconsulentes

Diagnose borstkanker. En nu?

Datum: 21 oktober 2015

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van plastisch chirurg John Sawor.

 

BORSTKANKER
Een klap in je gezicht. De grond wordt onder je voeten weggeveegd. De zekerheden in het leven, de toekomst, alle plannen die er waren, alles wordt anders.

 

Roerige periode

Wanneer je als vrouw deze diagnose te horen krijgt, kom je in een soort achtbaan terecht. Er moet van alles gebeuren: onderzoeken, röntgenfoto’s, MRI’s en biopten volgen elkaar snel op. Tussendoor is er veel onzekerheid. Wat zijn mijn kansen? Wat gaat er gebeuren? Moet ik een borstsparende operatie ondergaan of zal ik mij borst laten afzetten? Moet ik nog chemotherapie krijgen? Hoe zit het met haaruitval? Wat is het advies van de chirurg?

 

In onze dagelijkse praktijk krijgen we patiënten die met deze vragen zitten omdat ze net het slechte nieuws te horen hebben gekregen. Sommigen zijn nog niet bekomen van de klap, anderen hebben zich al een beeld kunnen vormen van wat zij willen, en weer anderen weten precies wat zij willen. Voor alle vrouwen is dit anders. Bij de plastisch chirurg kom je voor een eventuele borstreconstructie. Dit is een optie maar niet per se noodzakelijk want ook met één borst kun je goed verder leven.

 

Borstkanker cijfers

In Nederlands is borstkanker nog steeds de meest voorkomende vorm van kanker onder de vrouwen. In 2014 waren er meer dan 14.500 vrouwen met invasieve vorm van borstkanker. Daarmee behoort Nederland tot de landen in Europa met de meeste borstkanker. De sterftecijfers in Nederland dalen, mede door de screening en goede behandelmogelijkheden.


Behandelmogelijkheden

Ik heb vaak vrouwen tegenover mij in de spreekkamer die enerzijds nog geschokt zijn en anderzijds willen weten wat er voor mogelijkheden zijn om hun vrouwelijkheid zoveel mogelijk te behouden. Er is tegenwoordig veel mogelijk om dit te bereiken. Ondanks het slechte nieuws kan er ook nog licht zijn aan het eind van de tunnel. Vrouwen die een borstreconstructie hebben ondergaan laten namelijk vaak weten dat ze zich ondanks een amputatie of borstsparende operatie nog zelfverzekerd, mooi en vrouw kunnen voelen.

 

Borstreconstructie

Door de goede samenwerking met de chirurgen is het mogelijk om in de eerste plaats de tumor goed weg te halen (dit gebeurt door de ervaren chirurgen) en daarnaast in dezelfde operatie een reconstructie te doen. Tijdens deze reconstructie wordt direct aan de wederopbouw begonnen. Dit heeft voor de vrouw grote psychologische voordelen. Ondanks het verlies van de borst is er direct weer en nieuwe borst of is er een begin gemaakt met de reconstructie. Vaak krijgen wij aan het einde van het traject van patiënten te horen dat ze blij zijn met hun keuze voor een borstreconstructie.

 

Borstreconstructie is niet per se voor iedereen. Sommige patiënten hebben eerst tijd nodig om de behandeling van de borstkanker te verwerken. Daarna willen ze zich pas buigen over allerlei vormen van reconstructie. Dit is goed voor te stellen, ook in een later stadium is een reconstructie nog goed mogelijk.

 

Zonder hier al te diep op in te gaan zijn er verschillende mogelijkheden voor borstreconstructie die grofweg in te delen zijn in 2 groepen:

 

  1. Reconstructie met implantaten

    Voor de reconstructie met implantaten zal meestal eerst een ballonnetje (tissue expander) geplaatst worden. Deze tissue expander wordt na poliklinisch vullen vervangen door een definitief implantaat.
  2. Reconstructie met eigen weefsel

    Voor de reconstructie met eigen weefsel wordt meestal gebruik gemaakt van buikhuid (de zogenaamde DIEP-lap methode). Ook bij borstsparende operaties is het mogelijk een mooi resultaat te halen. Bij het uitvoeren van deze methodes wordt samengewerkt met de chirurgen.

 

Kwaliteit van leven

Patiënten zijn over het algemeen heel tevreden. Uit onderzoekt blijkt dat een borstreconstructie de kwaliteit van leven voor vrouwen verhoogd. Natuurlijk zijn er ook vrouwen voor wie dit niet geldt, die geen reconstructiewens hebben.


Borstkanker hoeft niet het einde van het leven te zijn. Misschien het einde van de onbezonnenheid. Weet dat er ook mogelijkheden zijn om een borstreconstructie te ondergaan waarmee we kunnen bijdragen aan de kwaliteit en de wederopbouw van het leven.

 

Lees hier meer uitgebreide informatie over borstreconstructie.


John Sawor volgde zijn medische opleiding aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In Leiden en Haarlem studeerde hij chirurgie. Als aandachtsgebied heeft dokter Sawor borstreconstructie door middel van zowel microvasculaire borstreconstructies als implantaten. Daarnaast houdt hij zich bezig met Reconstructieve Plastische Chirurgie van zowel hoofd-, hals- als andere gebieden, Algemene Plastische Chirurgie en Handchirurgie.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

emotionele vrouw
J. Sawor
drs. J.H. (John) Sawor plastisch chirurg
Scroll voor meer informatie