Wondzorgconsulentes

Chemotherapie in eigen huis

Datum: 2 september 2015

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van internist-oncoloog Philo Werner.

 

Op Nu.nl en de Telegraaf werd onlangs aandacht besteed aan een proef die het Erasmus MC uitvoert met het thuis toedienen van chemotherapie. De patiënten krijgen een injectienaald met medicatie die thuis onder speciale begeleiding van het ziekenhuis kan worden toegediend.

 

Voordelen thuisbehandeling

Het grote voordeel hiervan is natuurlijk dat men niet meer naar het ziekenhuis hoeft te komen. Kankerpatiënten die met chemotherapie behandeld worden, zijn vaak conditioneel achteruitgegaan. Hierdoor kost het reizen naar het ziekenhuis niet alleen veel tijd maar vooral ook veel energie. Energie die je natuurlijk liever gebruikt voor leuke dingen. Ook zullen sommige patiënten het een voordeel vinden dat men niet met de ellende van anderen geconfronteerd wordt.

 

Voordelen behandeling in het ziekenhuis

Anderzijds zijn er ook heel veel patiënten die het juist prettig vinden om hun ervaringen met lotgenoten te delen. Tijdens de behandeling is er ook ruimte om extra vragen te stellen aan de aanwezigen verpleegkundigen en aanvullende tips en adviezen te krijgen. Daarnaast is een behandeling met chemotherapie niet zonder risico. Er is een kans op een allergische reactie of andere acute bijwerkingen die in het ziekenhuis beter opgevangen kunnen worden dan thuis.

 

Trastuzumab-injecties

Ook VieCuri doet mee aan een onderzoek waarbij het medicatiemiddel Trastuzumab thuis wordt toegediend. Trastuzumab (Herceptin®) is medicatie die wordt gebruikt bij de behandeling van borstkanker. Na een borstkankeroperatie krijgen patiënten, van wie de tumorcellen gevoelig blijken te zijn voor bovengenoemd middel, gedurende een jaar elke drie weken een injectie. Ook patiënten met uitzaaiingen van borstkanker kunnen vaak langdurig met dit medicijn behandeld worden. Het toedienen duurt slechts vijf minuten. De reis naar het ziekenhuis is dan vaak vele malen langer dan de behandeling. In de studie wordt een apparaatje gebruikt waarbij patiënten in de toekomst misschien zelf het middel kunnen toedienen. Deze ontwikkeling zal een grote invloed hebben op de mate van onafhankelijkheid. Dit leidt meestal tot een betere kwaliteit van leven.

 

Thuisbehandeling goed mogelijk

Behandeling in de thuissituatie lijkt heel mooi en is waarschijnlijk ook goed mogelijk voor geselecteerde patiënten die dit graag willen en die een behandeling krijgen met betrekkelijk ‘ongevaarlijke middelen’. Verder vraag ik me wel af of een behandeling met chemotherapie via een langdurig infuus thuis niet duurder is dan in het ziekenhuis. Thuis zal er continu een verpleegkundige aanwezig zijn, dus één verpleegkundige voor één patiënt. Terwijl op de dagbehandeling één verpleegkundige meestal meerdere patiënten tegelijkertijd onder haar hoede heeft.

 

Philo Werner werkt sinds 2008 in VieCuri Medisch Centrum als medisch oncoloog. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast heeft ze als aandachtsgebied palliatieve zorg; de zorg voor patiënten die niet meer kunnen genezen.

 

Bronnen

1. Proef met thuischemo. Telegraaf 30 augustus 2015.
2. Erasmus MC doet proef met thuischemo. Nu.nl 30 augustus 2015.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

 

hand met infuus
P. Werner
P.T. (Philo) Werner internist-oncoloog
Scroll voor meer informatie