Patiënt met mondkapje krijgt ondersteuning met lopen van een fysiotherapeut

Allergische reacties op medicijnen tegen kanker

Datum: 25 augustus 2015

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van internist-oncoloog Yes van de Wouw.

 

Vorige week verscheen onder andere op Telegraaf.nl een artikel over allergische reacties op een medicijn dat ingezet wordt tegen kanker. Uit dit artikel blijkt dat er de laatste tijd blijkbaar meer meldingen zijn binnengekomen over het medicijn Oxaliplatine. Dit middel wordt in Nederland en dus ook in VieCuri gebruikt als aanvullende therapie na een operatie bij dikkedarm- en endeldarmkanker. Verder gebruiken wij dit middel vaak bij uitgezaaide dikkedarmkanker, maagkanker, slokdarmkanker en alvleesklierkanker.


Registratie bijwerkingen

In Nederland hebben we een systeem waar artsen en apothekers bijwerkingen, die patiënten aangeven, kunnen melden en registreren. Zo leert iedereen van elkaar, met name bij weinig gebruikte mediatie en/of zeldzame bijwerkingen.
 

Meer bijwerkingen

Wij hebben op dit moment niet de ervaring dat Oxaliplatine meer bijwerkingen geeft. Maar wij delen wel de ervaring dat er over het algemeen meer bijwerkingen en ook allergische reacties optreden bij allerlei middelen. Hier wordt onderzoek naar gedaan. Een mogelijke verklaring is dat de middelen uitgebreider gebruikt worden, bij meer verschillende patiënten. Denk aan oudere patiënten, patiënten in een slechtere conditie, of patiënten met andere onderliggende ziektes. Het zou best kunnen dat deze categorieën van patiënten meer bijwerkingen en met name vaker allergische reacties ontwikkelen.
 

Allergische reactie of bijwerking

Als er een allergische reactie optreedt, is dat bijna altijd tijdens het inlopen van het medicijn via het infuus. Meestal niet de eerste keer, maar in de loop van de kuren. Meestal treedt er roodheid van de huid op, een misselijk 'onwel' gevoel, waarbij in ernstigere gevallen ook bloeddrukdaling en een piepende ademhaling kan optreden. De pijn bij ademhalen of het dichtknijpen van de slokdarm of luchtpijp komt bij Oxaliplatine meestal niet door allergie, zoals lijkt in het artikel op Telegraaf.nl, maar is een bijwerking door de zenuwprikkeling die ontstaat onder invloed van kou.
 

Wat gebeurt er bij een allergische reactie?

Als er een allergische reactie optreedt, dan wordt het infuus direct stopgezet. De persoon krijgt dan meteen medicatie tegen jeuk en allergie, extra vocht via een andere infuuslijn en soms ook medicijnen om de bloeddruk te verhogen en luchtwegen te verwijden. Gelukkig reageert bijna iedereen daar goed op. Vaak kan het infuus daarna, wat langzamer, toch doorlopen. De volgende keer worden dan uit voorzorg al extra anti-allergische middelen gegeven. Helaas moet soms het middel helemaal gestopt worden.

 

Yes van de Wouw is sinds 2006 internist-oncoloog in VieCuri Medisch Centrum. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast is zij voorzitter van de Oncologie Beleidscommissie in VieCuri.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

persoon heeft bloedbuisjes vast
Y. van de Wouw
dr. A.J. (Yes) van de Wouw internist-oncoloog
Scroll voor meer informatie