Apparatuur op de IC

IC-terugkomdag

Na het succes van vorig jaar, organiseert ziekenhuis VieCuri ook dit jaar een terugkomdag voor ex Intensive Care patiënten en hun naasten.

 

Een opname op de Intensive Care (IC) kan een ingrijpende ervaring zijn. Met soms nog langdurige gevolgen op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Het in contact komen met lotgenoten helpt patiënten en hun naasten in het verwerkings- en acceptatieproces van de opname. IC-verpleegkundige Jolande Maneschijn: “Mensen kunnen met elkaar delen wat ze hebben meegemaakt, geven elkaar tips en geven zo hun ervaring een plekje.”

 

Door het oog van de naald

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat een aanzienlijk deel van de mensen die op een IC gelegen heeft, daar achteraf onder gebukt gaat. Ze hebben last van een stoornis, kunnen zich niet concentreren of gaan gebukt onder schaamte omdat ze als gevolg van een delier hallucinaties hebben gehad of agressief zijn geweest. Anderen kunnen zich juist niets meer van de periode herinneren. “Mensen zijn zich plotsklaps bewust geworden van hun kwetsbaarheid. Ze zijn door het oog van de naald gekropen. Dat maakt enorme indruk”, vertelt IC-verpleegkundige Jessie Wolters. “Mensen denken soms dat ze de enige zijn. Als we dan kunnen zeggen dat het heel normaal is, zie je vaak al dat er een hele last van de schouders valt.”


Het programma:

De indeling van het programma volgt nog.


Voor wie: Ex IC-patiënten zonder besmetting met het coronavirus*

Wanneer: Donderdag 24 september 2020
Hoe laat: 14.00-17.00 uur

Locatie: Auditorium, 2de verdieping (route 14)
Aanmelden of vragen: nazorgpoli.ic@viecuri.nl
De richtlijnen van het RIVM worden in acht genomen.

*Voor coronapatiënten die op de IC hebben gelegen wordt een andere bijeenkomst georganiseerd.

 

Poster IC-terugkomdag 24 september 2020

Scroll voor meer informatie