Patiënt in wachtruimte

Dialogen rondom Dementie

VieCuri Medisch Centrum organiseert twee keer per jaar de bijeenkomst Dialogen rondom Dementie. De volgende dialoog vindt plaats op maandag 9 april. Het centrale thema deze avond is Ouderenzorg in VieCuri.

 

Manager Marianne Houben opent de avond als spreker. Zij zoomt in op het onlangs geopende Transferium. Het Transferium is een nieuwe afdeling in het ziekenhuis, waar patiënten die zijn uitbehandeld maar nog wachten op doorstroming naar een andere instelling, tijdelijk kunnen verblijven. In een huiselijke sfeer biedt deze afdeling ruimte aan acht patiënten. Er worden activiteiten georganiseerd en de patiënten blijven in contact met hun vertrouwde medisch team.

 

Geschoolde vrijwilligers

Tweede thema is de inzet van geschoolde vrijwilligers bij kwetsbare ouderen. In 2016 is in VieCuri gestart met het scholen van vrijwilligers hoe om te gaan met kwetsbare en soms dementerende ouderen op een afdeling. De gastdames en –heren bezoeken de patiënten op de afdeling en ondernemen activiteiten met hen. Na een succesvolle pilot op de verpleegafdeling Orthopedie, is in 2017 gestart met het inzetten van deze geschoolde vrijwilligers op andere verpleegafdelingen. Verpleegkundigen Annet Severijns en Marly Noldus lichten dit onderwerp toe.

 

Participatie van mantelzorgers

De avond wordt afgesloten met een presentatie over participatie van de mantelzorger bij een opname op een verpleegafdeling in VieCuri. De aanwezigheid van een naaste tijdens de opname in het ziekenhuis kan een positieve invloed hebben op het welzijn van de kwetsbare patiënt. Adviseur Lucienne Willems vertelt over de mogelijkheden voor de naasten om een bijdrage te leveren binnen de zorg en over ervaringen van patiënten en zorgverleners.  

 

Professionals in de zorg

Dialogen rondom Dementie is een initiatief van de vakgroep Geriatrie in VieCuri Medisch Centrum. Het is een informatiebijeenkomst voor professionals in de zorg: klinisch geriaters, verpleegkundigen, huisartsen, cliënten, mantelzorgers en overige hulpverleners.

 

Dialogen rondom Dementie vindt plaats op maandag 9 april om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in het Auditorium van VieCuri Medisch Centrum, Tegelseweg 210 in Venlo. De entree is gratis en aanmelden is niet nodig. 

 

Scroll voor meer informatie